söndag 3 mars 2013

Städhjälp - rätt eller fel?

En fundering så här på söndagen är den kring städhjälp.
Anna har skrivit en hel del kring hennes tankar om det. Jag var inne och läste och kommenterade. Både hos Anna och länkarna hon delade med sig av. Vad tycker ni? Är det okej att anlita städhjälp? Varför eller varför inte?

Jag har vänner som har anlitat städhjälp. Både regelbundet hemma och som flyttstädning. Jag ser inget konstigt i det. De som har anlitat hjälp regelbundet är inte hemma på dagen när hjälpen kommer. Och det handlar inte om människor som aldrig städar hemma själva. Jag vet att dessa personer gör det.

Nina skrev i sitt inlägg bland annat kommentaren "Även med RUT-avdraget så kostar det att anlita städhjälp och de som redan har det knapert med störst behov av städhjälp, har inte råd." Varför skulle det vara så att dom som har det mest knapert är dom som har störst behov av städhjälp? Jag förstår inte det resonemanget alls? Är det vår ekonomi som avgör om vi har behov av städhjälp?

Hon skrev också att vi borde röra på oss mer och att städningen är något bra att göra då. Visst är det alltid bra att röra på sig men helt ärligt, jag får mer motion av att kunna få en timme extra utomhus med mina barn...

Varför måste det vara negativt att ha städhjälp? Jag själv skulle få hjälp med något jag själv kanske känner att jag inte hinner med eller inte har lust med för att kunna lägga tiden på annat. För mig skulle det inte innebära att nån kommer och städar efter mig och min familj varje dag för den städningen hinner jag med. Men det där övriga, mer grovstädandet som oftast är det som görs i sista hand. Det som får stå undan för att vi ska hinna med läxläsning och kvällsaktiviteter. Det vore ganske skönt.

Jag tror inte heller barnen mår dåligt av det. Det kan inte vara värre än att det oftast är jag som städar här hemma, inte dom själva. Och inte ser jag det som nån negativ kvinnofälla för min egen del. Det är jag som är hemma mest så för mig är det en självklarhet att jag då drar det största lasset hemma. Det handlar om vilka värderingar vi ger barnen.

Jag ser det inte heller som någonting som enbart dom rika har råd med. Jag tror att fler än man tror har råd, men att det handlar om prioriteringar.Vi är ingen rik familj men skulle ha råd att prioritera oss detta med våra inkomster. Jag låter gärna en del av mina skattepengar gå till detta, då har jag ju faktiskt själv möjlighet att utnyttja det om jag vill. Hellre städhjälp än läxhjälp. Det kanske är bättre att välja städhjälpen och hjälpa barnen med läxor.

I mina ögon skapar detta arbeten. Och nä, det kanske inte är välbetalda arbeten men det är ändå arbeten. Jag vet inte, jag kanske ser annorlunda på det då jag själv inte har ett speciellt högbetalt jobb. Jag jobbar på McDonalds. Men det är ett jobb och det är absolut bättre än ingenting. Det största problemet är väl att folk ser det som ett skitjobb och ser ner på det. För mig är det inte bara en bra lön som höjer statusen på jobbet, det är folks inställning till det.

Nä, låt folk välja själva. Den här gången kanske det inte gynnar just dig men vem vet vad framtiden har med sig. Och hellre ett jobb än inget alls. Jag tänker hellre att nån annan kan få ett jobb än att jag lägger skatt på något jag kanske aldrig kommer att använda. I så fall finns det mycket annat jag stör mig mycket mer på, som att jag som inte har nån kunskap alls ska tvingas placera mina pensionspengar till exempel...

1 kommentar:

Lämna gärna ett litet avtryck så jag vet att du kikat in.

Jag svarar i första hand på kommentarer här i min egen blogg!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...