onsdag 9 mars 2016

Gympaläraren på SVT

Igår började en ny serie på SVT, Gympaläraren. För den som missade finns den att se här på SVT play. Jag rekommenderar er verkligen att se den. Inte bara för att den spelades in i mina söners skola utan för att budskapet är så oerhört viktigt. Vi rör oss för lite och det gäller våra barn med.
"Unga rör sig allt mindre och mår allt sämre. Sveriges nya träningsguru Kalle Zackari Wahlström vill göra något åt saken. Han åker tillbaka till sin gamla högstadieskola med uppdraget att få eleverna att röra på sig med. Men första mötet med verkligheten blir en chock. Halva klassen är frånvarande från skolidrotten. Kalle har mött sin största utmaning någonsin." Avsnitt 1 av 7.
Kalle Zackari Wahlström har under hösten och vintern varit i Vanstaskolan och spelat in serien som nu visas. Vi som föräldrar har involverats genom veckobrev och möten. Det som från början lät som en serie om hur skolans idrottslektioner ser ut kom att bli nåt helt annat. Det har varit en tankeställare och en ögonöppnare, i alla fall i det här hemmet. Rör våra barn på sig tillräckligt? Dom tränar ju ändå... Men är det tillräckligt? Hur är det hos dig, som läsare? Rör du och dina eventuella barn på er ordentligt?

Det enda jag kände var tråkigt med det avsnitt som gick igår är vinklingen att inga föräldrar brydde sig om att komma på Kalles första möte. Informationen som gavs till hemmen kom sent och mötet låg en fredagskväll. Jag minns själv att vi kände att detta möte inte passade in för oss. Vidare gav inte inbjudan så mycket mer information än att Kalle skulle berätta lite om programmet och att det handlade om en dokumentärserie för SVT. Man påpekade också, som synes, att det skulle filmas på mötet och att det materialet kunde komma med i programmet. En del kanske avskräcktes av det...
Jag tror många fler än vi i det här hemmet inte förstod vikten av detta möte. Vi läste information som regelbundet kom via mail och kände att det var okej att man filmade i våra barns skola. Vi tolkade det mest som en kort informationsträff.
Men oavsett varför fler föräldrar inte kom på mötet så kan jag ju meddela att det förändrades allt eftersom terminen gick. Och vi var en ganska stor skara föräldrar på plats under det avslutande mötet. Där fick vi dessutom en liten förhandsvisning om hur det skulle se ut på tv så småningom. Riktigt kul.

Det här är en viktig serie om ett väldigt viktigt ämne! DN till exempel skriver att det är sorgligt, och det är det på sätt och vis. Och kanske är det ändå så att det där första mötet ändå visar på hur föräldrars intresse för barnens aktivitet och rörelse ser ut? Det har fått mig att fundera. Jag är kraftigt överviktig och är inget fan av att träna. Hur speglar sig det i mina barn? För att skapa mig lite koll har jag nu tvingat på mina barn, ett i taget, mitt aktivitetsarmband. Det ska bli intressant att se vad det ger. Och det det ska bli spännande att se resten av serien. Vi har redan sett Sebastian synas i bild, även om han inte är en av dom elever som följs lite extra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna ett litet avtryck så jag vet att du kikat in.

Jag svarar i första hand på kommentarer här i min egen blogg!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...