måndag 14 mars 2011

Rätt eller fel när barnen är på dagis?

Den senaste debatten, i alla fall den som jag snubblat över, är den med dagis (förskola om du så vill) och frågan om vad man får göra medan barnen är på dagis.
Både Skrotmamman och Anna skriver om detta. Med helt olika synsätt. Jag måste säga att mitt är mest likt Skrotmammans, se både här och här. Annas inlägg, Vad får man göra när barnen är på dagis? är väldigt motsatt min syn på det hela...

Vad får man göra när barnen är på dagis då?
Är det okej att gå föbi mataffären på väg till dagis och handla innan man hämtar barnen?
Är det okej att sluta lite tidigare för att hinna med en fika eller hinna förbi köpcentrummet för lite shopping?
Är det okej att vara ledig en dag och göra precis det man har lust med medan barnen är på dagis?

Reglerna för detta är luddiga och olika beroende på var du bor, så mycket är alla helt överens om. Men sen är det väldigt olika vad som tycks och tänks.

Min åsikt är att alla dessa tre alternativ är okej!
Att gå förbi mataffären på väg till dagis är så smidigt. Speciellt för oss som har Ica granne med dagis. Jag slipper ta med mig ett eller flera barn in i affären och på så vis blir en kanske från början stressig situation mindre stressig. Jag slipper att vi ska blir osams om åt vilket håll vi ska gå, vilken frukt som ska handlas eller vilken mat som inte ska handlas... Detta medan barnet/barnen leker på dagis och är väldigt nöjda!

Att sluta tidigare för att hinna med en fika eller lite shopping. Samma som ovan. Det är situationer som i alla fall mina barn oftast inte gillar. Och jobbar jag nästan full tid är det skönt att kunna hinna med dessa saker mitt i veckan utan att barnen ska behöva vara med och tokruttna på allting. Då kan jag i stället hitta på något roligt med barnen när jag har hämtat dom i stället.

Att vara ledig en dag, nån enstaka gång, för att kanske bara vara hemma och inte gör nånting, eller hinna med tvätt och städ eller helt enkelt åka till ikea eller vad det nu råkar vara man vill göra just den dagen tycker inte jag heller är ett problem.

Jag älskar inte mina barn mindre för att jag nån gång ibland vill göra saker utan dom. Barnen mår inte dåligt av att vara på dagis. Dom trivs där. Är gärna där. Varför ska jag då ta med dom på äventyr som dom inte alls gillar. Om jag kan lösa det barnfri.

För i grund och botten handlar det om att jag gör dessa saker under barnens ordinarietider.

Och för att ingen ska tro att jag har barnen jämt på dagis kan jag ju berätta att vi i den här familjen, när båda arbetar, försöker ha barnen så lite som möjligt på dagis. Vi hämtar dom tidigare väldigt ofta. Men samtidigt, när vi båda arbetar är det ett pusslande att få ihop tiden också.
Innan den här föräldrarledigheten jobbade jag 10:30-17:00. Jag lämnade i skolan vid 8:10 och på dagis 8:30. Åkte till jobbet, hann äta lite innan jag stämplade in för att stå mig fram till lunchrasten vid 14:00.
Maken åkte hemifrån vid sextiden och hämtade barnen allt mellan 16:00 och 17:00... Han valde att flexa och hämta barnen tidigare ofta.
Så om jag fick sluta tidigare en dag så kunde jag välja att hinna med sånt som inte annars hanns med. I stället för att åka raka vägen till dagis.

Gör det mig till en hemsk mamma?
Och i så fall varför? För att jag månar om barnen och tycker att dom mår bättre att vara tiden ut medan jag gör sånt dom inte gillar? Eller för att jag utnyttjar dagis?

Vad tycker du? Vad för man göra när barnen är på dagis?

7 kommentarer:

  1. Har ju bloggat om detta jag med. Rent hypotetiskt då jag är f-ledig, men en sak är säker: reglerna säger INTE vad alla Duktiga Mammor hävdar. Iaf inte hos oss. Så då känns det fel att de pekar finger och hävdar att någon är en lurendrejare eller sämre förälder!

    SvaraRadera
  2. Det är just det jag vill poängtera, att man absolut inte är en sämre förälder för att man har barnen på dagis fast man inte jobbar eller är föräldrarledig!!!

    SvaraRadera
  3. Problemet är väl att det blir någon form av "Familjelivs"-grej av det hela att "andra" ska tycka åt en hela tiden och komma med pekpinnar... jag gissar att att alla föräldrar gör så gott de kan - men att om man är mottaglig för kritik och stress så finns det massor av moraltanter där ute som tycker åt en!

    SvaraRadera
  4. Petra, absolut. Problemet blir när FM-maffiamedlemmar pekar ordentligt och skriker "Du bryter mot reglerna, det är inte ok" eller "jag släpar minsann med mig August på ALLLLLLLLT, och det är inga problem, jag klarar det, och du klarar det uppenbarligen inte"

    Jag anser dessutom att det är skillnad på att ha ETT barn att ta med, oavsett vad. (upp till 1 års ålder även ok till gyn, men jag vill INTE ha med mig en femåring dit, liksom)

    Eller som jag, komma med två så små, eller som Linda, organisera 4 st. Då skriker maffian istället: "Det borde du tänkt på innan du skaffade barn - din loooooooser". Konstigt att man mår dåligt om man är inne på FL.

    Det är som högstadiet, du ska vara i det "rätta gänget", annars blir du utmobbad/utfryst. :-(

    SvaraRadera
  5. Lite kul Skrotmamman - för jag är precis tvärtom och får moralkakor åt andra hållet... jag fick barn sent i livet efter flera IVF - och var nästan 39 när jag fick första barnet och 40 när jag fick andra.

    Jag är hemma med mina barn + jobbar hemifrån... det är INTE okej i mångas ögon - och antagligen triggar jag igång en massa mekanismer hos folk... Jag blir uppläxad att man minsann inte kan vara med sina barn ?!?!?!?!!! Men fortfarande ingen respekt för MITT VAL = VÅRT val = familjens val - jag har redan gjort karriär, jobbat, rest, festat osv - så jag har inget som ligger och stressar... men varför är inte mitt val okej i mångas ögon?

    Men håller med dig - man tar inte med sig en 5-åring överallt - inte heller en 3-åring - och jag saknar att folk är lite mer ödmjuka inför andras val - annorlunda behöver inte automatiskt betyda att det är FEL... bara annorlunda!!! ;-)

    SvaraRadera
  6. Petra och Skrotis - bra svar!!!

    FL-maffian är en släkt för sig... Jag tror minsann det finns mååååånga av dessa mammor som säkert har fuskat nån gång.

    Och ja, visst är det konstigt att det alltid är fel på nåt vis oavsett hur man väljer? Antingen är man hemma för mycket med barnen eller för lite? Vad är då lagom?
    Jag tycker att det är upp till var och en att bestämma! Utan klagomål och en massa tyckande och tänkande om det!

    SvaraRadera
  7. Jag anser att alla har rätt att göra de val som passar DEN EGNA FAMILJEN. Familjeliv har jag gått ut ur för länge sedan, då det bara skickas moralkakor, och många forum jag vart på säger desamma "FL är gaaaalet". Ändå är de awardvinnare o allt möjligt har jag hört.

    Alla ska ju få göra som de vill och som passar dem! End of story liksom!

    SvaraRadera

Lämna gärna ett litet avtryck så jag vet att du kikat in.

Jag svarar i första hand på kommentarer här i min egen blogg!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...